WhatsApp

Voordelen WhatsApp

De kans is groot dat je op dit moment gebruikmaakt van e-mail, telefoon en/of sms om communicatie met klanten te starten en te onderhouden. 

Nu WhatsApp de mogelijkheden van de chatdienst heeft uitgebreid, wordt deze communicatiemethode ook heel interessant om mee te nemen in de klantcommunicatie. 

Hieronder laten we zien wat de voordelen van WhatsApp zijn ten aanzien van andere communicatiekanalen. Daarnaast vertellen we je welke huidige mogelijkheden vervangen of juist versterkt kunnen worden door WhatsApp in te zetten. 

Waarom WhatsApp?

Met WhatsApp gebruik je alle voordelen die andere communicatiemogelijkheden ook hebben en laat je de nadelen achter je. Zo kun je meer kwijt in een WhatsApp-bericht in vergelijking met een sms en betaal je niet voor elk verzonden bericht. Daarnaast heb je met WhatsApp een enorm bereik en wordt je bericht sneller gelezen dan bijvoorbeeld een e-mail.

Gebruik je onze WhatsApp-oplossing, dan richten we samen alle ‘flows‘ in waarna deze geautomatiseerd functioneren. Zo is er geen personeel nodig om berichten te versturen. Bij telefonisch contact is dat natuurlijk anders, omdat iemand de telefoon moet opnemen. 

WhatsApp

SMS

Email

Telefonisch

Kosten

Abonnement / Per sessie

Per bericht

Per e-mailsysteem

Abonnement / Per minuut

Per e-mailsysteem

Abonnement / Per minuut

Onderstaand bespreken we de eigenschappen per communicatiemethode.

Kosten
Als je WhatsApp gebruikt, sms’t of telefoneert, dan dekt je abonnement vaak de kosten van het aantal sessies, berichten of minuten. Ga je over die kosten heen, dan betaal je per sessie, bericht of minuut. Voor het sturen van e-mails wordt vaak gebruikgemaakt van een e-mailsysteem. Hierbij betaal je per aantal abonnees of per aantal verstuurde e-mails. 

Geautomatiseerd
Zowel WhatsApp, sms als e-mail is na het instellen geautomatiseerd te gebruiken. Voor telefonisch contact is dit niet het geval. Daarvoor moet een medewerker actief beschikbaar zijn. 

Interactie met de klant
Een bericht sturen is één ding maar vervolgens de interactie met de klant aangaan is niet vanzelfsprekend. Bij sms en e-mail is dit zelden mogelijk en richting de klant ook ongebruikelijk. WhatsApp is erg geschikt om de klant keuzes voor te leggen om daar vervolgens weer op te reageren. Bij telefonisch contact is interactie tussen het bedrijf en de klant ook aanwezig.

Bereik bericht
Hoeveel WhatsApp-berichten blijven bij jou ongelezen? Waarschijnlijk open je ze allemaal. WhatsApp claimt een openingspercentage van 98%. Dit is bij sms ook het percentage. Gaan we naar e-mail kijken, dan ligt het percentage fors lager. Het openingspercentage van e-mails is al jaren aan het dalen. Op dit moment is dat 21,3%. Tussen 2015 en 2018 was dit 24%. Het opnemen van telefoonoproepen is net als het openen van e-mailberichten aan het dalen. Onbekende nummers worden meer dan de helft van de tijd niet opgenomen.  

Afleverbevestiging
Bij WhatsApp en e-mail kun je zien of een bericht aangekomen en geopend is. Bij sms is alleen een afleverbevestiging te zien. We kunnen in de WhatsApp-flow de gebruiker vragen actief te laten weten of een bericht gelezen is door een knop in te zetten. Bij telefonie is een afleverbevestiging niet aan de orde. 

Lengte bericht
In een sms passen 160 tekens. Dit is erg weinig. Met WhatsApp kun je in één bericht 1024 tekens kwijt. Het grote verschil is dat je bij sms per bericht betaalt en bij WhatsApp per sessie van 24 uur. In deze 24 uur kun je meerdere berichten sturen. Zo kun je dus erg veel informatie (tekens) kwijt in een sessie. Bij e-mails en bij telefonisch contact is dit onbeperkt. Wel is de vraag hoelang de klant bereid is om je bericht te lezen.

START
nu

Ga eenvoudig van start met Lacoly om efficiëntie binnen de organisatie toe te passen en een betere klantenbinding op te zetten.