Driekwart van de hoteliers verwacht binnen een half jaar tot twee jaar te herstellen van de coronacrisis. Toch zijn ze zich bewust van de langdurige impact die het met zich meebrengt. Dat blijkt na nieuw onderzoek van Horwath HTL. Hotels zetten in op de binnenlandse markt en verwachten relatief snel te kunnen herstellen. Een aantal hotels verwacht zelfs sterker uit de strijd te komen .

De crisis die volgens veel hoteliers nog zeker zes maanden gaat duren, heeft een enorme impact op de resultaten in 2020. Ongeveer 85 procent van de ondervraagden geeft aan een veel lagere omzet te hebben ten aanzien van een jaar eerder. Een iets kleiner percentage van die groep denkt dat deze crisis aanzienlijk meer gevolgen met zich meebrengt dan de financiƫle crisis tijdens 2008-2009.

Een grote groep hoteliers zit tijdens de coronacrisis niet stil en onderneemt actie om de omzet te verhogen. Zo geeft 45 procent aan momenteel meer aandacht te besteden aan sales en marketing. Iets wat de eigenaar van Lacoly, Dirk Taselaar, alleen maar wil stimuleren. “Deze tijd biedt voor veel hoteleigenaren een unieke kans om de focus te leggen op innovatieve technologieĆ«n, waarbij meer omzet per boeking gegenereerd kan worden. Lacoly speelt hier met haar innovatieve product op in”, aldus Dirk Taselaar.

Volgens eerder onderzoek van Hoteliers.com is de gemiddelde boekingswaarde bij nieuwe boekingen met 8 procent gestegen. “Dit komt omdat er langere verblijven bij vaak luxere accommodaties geboekt worden. Daarmee wordt duidelijk dat gasten bereid zijn meer te besteden aan vakanties, vermoedelijk omdat het gevoel van stilstand en beperking de laatste maanden heeft overheerst”, zegt Dirk Taselaar.